Tarts velem a tudatosság útján!

Tarts velem a tudatosság útján!

A jóga a személyes fejlődés szolgálatában

2018. július 31. - Kurucsai Márta

A jógáról általában az él a köztudatban, hogy kizárólag testtartások gyakorlásából esetleg meditációkból áll. Társítanak hozzá szabály-és eszmerendszereket, ászanákat, étkezési  szokásokat, trendi jógaöltözetet...Olyasféleképp értelmezik, mintha csupán arról szólna, hogy külső előírások betartásával művelőjének az életminőségének javítása lenne a egyetlen célja. Valójában ez az életminőség javulás egy mellékhatás csupán. 

women-1178187_1280.jpg

A jóga egy olyan belső munka melynek alapvető és egyetlen célja a tudatunk teljes átalakítása. 

Az egyén a társadalom beolvadt részeként, egyfajta automatizmusok által vezérelt lény, nem pedig önálló személyiség. 

A jóga általi fejlődés legfontosabb spirituális állomása a magunkról való mélyebb  megértés, személyiségünk árnyalatairól való  tudatossá válás. Önfeltárás, cselekedeteink eredetének feltárása, folyamatos munka a tudati összetevőink közötti harmónia megteremtésére. Hosszú és mély út az önismereté, amíg megtapasztalhatjuk valóságos önvalónkat. Olyan út, amely folyamatos változásokat hoz életünkben és személyes spirituális fejlődésünkben egyaránt. 

A közvetlen körülöttünk lévő környezet, amiben jelenleg élünk, a belső, fizikai szemmel nem látható világunk külvilági kivetülése. Amikor jógikus eszközeinkkel elkezdjük átalakítani a belső világunkat, mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor a külvilágunk változásaiban is megmutatkozik. 

A jógától a köztudatban élő képek által sokan megijednek, úgy érezik, ők nem alkalmasak rá, mert nincs kisportolt, ruganyos testük, nem fiatalok már... valójában a jóga spirituális eszköztára olyan széleskörű, hogy bárki, bármilyen korban vagy fizikai állapotban van, találhat a saját maga számára olyan elemet, tanítást, gyakorlatot, ami által a tudatosság útjára tud lépni. 

Rengeteg olyan gyakorlat van, amit egyedül, külső segítség nélkül is képesek vagyunk elvégezni. Amikor képesek vagyunk elköteleződni személyes evolúciónk mellett, és elsajátítunk akár egyetlen gyakorlatot, annak rendszeres elvégzésével, máris rajta vagyunk a egyéni tudatosságunk útján. 

Ha információkat szeretnénk gyűjteni, olvassunk utána, keressünk a témában könyveket, előadásokat, beszélgessünk olyanokkal akiket ismerünk és már vannak tapasztalatai. 

Ha csoportban szeretnénk első tapasztalatainkat megszerezni, csatlakozhatunk egy hatha jóga csoporthoz. 

Kezdhetjük otthonunkban meditáció gyakorlásával. 

Képezhetjük magunkat különböző tanfolyamokon. 

A óvatosság viszont itt is nagyon fontos, ha új vagy a spirituális piacon, a következő dolgokra figyelj:

-Ha túl sokan vannak a csoportban, képzésen amire menni szeretnél: a minőségi oktatás ezen a területen megköveteli azt, hogy kevesen legyetek. Egy képzett oktató,akármelyik rendszer szerint működik is, kizárt, hogy minőségi módon, mindenkire oda tudjon figyelni, ha túl sokan vannak. 

-Ha irreálisan magas az ára. Ezt két irányból is érdemes megközelíteni, az egyik a személyes anyagi helyzeted. Ha ezt veszed alapul, és az anyagi helyzeted nem engedi meg, de amit kinéztél magadnak, az belefér az átlagos árakba, akkor megteheted azt, hogy gyűjtesz rá, miközben elkezdesz valamit ingyenes forrásokból csinálni. Elmehetsz valahová egyéni konzultációra is, talán ezzel lehet a legjobban haladni, és a csoportos kurzusokhoz képest megfizethetőbb. A másik az, amikor  az általános képzési díjakhoz túl magas az ár. Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy az iskolának, a képző szervnek az elsődleges célja a te fejlesztésed, vagy a meggazdagodás? A utóbbi sem probléma, kizárólag akkor, ha az előbbi rovására megy, Ezt sajnos sokan akkor veszik észre, amikor már otthagytak pár százezret, és nem változik semmi. Egy spirituálisan fejlett ember, akinek életfeladata a tanítás, a másokon segítés, az tisztában van azzal, hogy mindig lesz annyi bevétele, amennyi számára elég, nem kell erőfeszítéseket tennie a még magasabb bevételekért és kordában tudja tartani a vágyait a pénzt illetően is. 

- Ha személyi kultuszra épül. A népszerűség nem feltétlen jelent hitelességet is. Az a tanító, aki a csapból is folyik, divatossá válik és a személyes imidzsét építi fizetett megjelenésekkel, az a reklámköltségét is a tanítványokon viszi be a kasszába. 

-Ha túl sok a kapcsolt szolgáltatása: amikor már illik megvásárolni az imidzset építő reklámkellékeket, amikor már fontos a bizonyos csoporthoz tartozók ruházata, amikor túl sok a külső kellék, a színpadi elem. 

-Ha semmilyen lehetőséged nincs, hogy személyesen is kapcsolatba kerülj azzal, akinél tanulsz. Az egyoldalú kommunikáció eszköze akkor jellemző, ha már tömegeket kellene kezelni, vagy valami olyan van a dologban, amiért az illető nem vállalja fel a felelősséget. Amikor már csak alkalmazottak veszik fel a telefont, amikor csak egy géptől kapsz választ. Ha nincs a képzésben  semmilyen személyes lehetőséged, vagy felkínált rendszer erre, akkor jobb, ha továbbállsz. 

-Ha azt hirdetik a módszerről, hogy mindenkinek jó. Igen, a jógikus rendszerekben valóban az a jó, hogy mindenki számára elérhető, mert mindegy az alapállapotod, van megfelelő irány, gyakorlat, eszköz arra, hogy onnan kezdjél az útra lépni, ahol éppen vagy. Azonban ehhez személyes segítő szükséges, és semmiképpen sem azt jelenti, hogy van olyan ami mindenkinek minden pillanatban megfelelő. 

- Ha azt mondják nem árthat. Ilyen a valóságban nem létezik. Ami egyik ember aktuális energetikai-fizikai állapotán javít, az egy másikat a saját aktuális állapotában lehetséges, hogy szinte hatástalanul hagyja, de az megeshet, hogy ártalmas lehet a számára. 

Ha a fenti 7 pontból legalább 1-et felismersz, tájékozódj tovább. Ha többet, akkor keményen vedd elő a józan paraszti eszedet és két lábbal állj a földön. 

Ingyenes gyakorlatok: A megbocsátás  meditációja   Szex csakra tisztítás és erősítés

Tanfolyam:Intenzív Csakra tanfolyam

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosutak.blog.hu/api/trackback/id/tr6714152953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása